Медицински университет – Пловдив посрещна ръководството на Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и

...
</TD
>Медицински университет – Пловдив посрещна ръководството на Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и
Коментари Харесай

Учени от МУ-Пловдив впечатлиха Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии 

Медицински университет – Пловдив посрещна управлението на Европейската изпълнителна организация по опазване на здравето и цифрови технологии (HaDEA): госпожа Марина Дзанки - шеф на Изпълнителната организация, госпожа Катлийн Енгелбош - шеф на отдел “Дигитализация, промишленост и космос " и господин Анджело Марино - шеф на отдел “Здравеопазване и храни ". 

От българска страна те бяха придружавани от: госпожа Кристина Ескенази - Председател на Българския клъстер по опазване на здравето и науки за живота, член на УС на Клъстер Изкуствен разсъдък. Национално контактно лице на Хоризонт Европа, Клъстер " Здраве “, член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ); Марияна Хаманова - Изпълнителен шеф на Клийнтех България – формален сътрудник на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT) и Димитър Димитров - Председател на УС на Клъстер Здраве и науки за живота, AI Клъстер България, Основател на Venrize & Micar21.

Проф. доктор Благой Маринов - зам.-ректор по научноизследователска активност в МУ-Пловдив и шеф на Симулационния подготвителен център, показа висшето учебно заведение и триумфите на академичната му общественост, като посочи неповторимата научна инфраструктура и креативната научна атмосфера, която предизвиква деянията на учените. 

Проф. Маринов се спря на присъединяване на Университета в значими национални и интернационалните планове и акцентира, че дигитализацията е ключът за неговото ускорено възходящо развиване. Медицински университет - Пловдив има 15 центъра, които са просветителни и научни инфраструктури, разполагащи с най-съвременна инсталация и съвременни технологии, даващи опция да се образоват студенти, докторанти и специализанти от високо квалифицирани фрагменти. Внедряването на най-модерните цифрови артикули подреждат Университета на челно място в персонализираното образование по медицина.

Постиженията на учените по план Център за подготвеност “Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД) " бяха показани от доктор Мария Ивановска от Катедрата по медицинска микробиология и имунология " Проф. доктор Елисей Янев “, която е притежател на премията Питагор за млад академик. Гостите бяха впечатлени от активността, триумфите и професионализма на екипите, които работят по този план, както и от отличната презентация на доктор Ивановска.

По време на срещата се разискаха опциите за съдействие и бъдещи участия в взаимни планове. Двете страни откриха общи цели и съвместен интерес за създаване и поддържане на положителни и ползотворни взаимоотношения.

В едната лаборатория по плана делегацията се срещна с построената Система за клетъчно подбиране в Катедрата по здравна микробиология и имунология " Проф. доктор Елисей Янев “, употребена за проучване на минимална резидуална болест при деца с остра лимфобластна левкемия. 

Втората лаборатория, работеща по план ПЕРИМЕД, която гостите посетиха, беше Лаборатория " Лекарстводоставящи системи и персонализирана медицина “ – Медицински лицей на МУ – Пловдив.

Проф. Маринов показа на гостите Симулационния подготвителен център, който е единственият в Източна Европа и е един от шестте в Европа, упълномощен, а неотдавна и реакредиран от Американския лицей на хирурзите (American College of Surgeons). Проф. Маринов акцентира ролята на медицинските симулационнитехнологии за дигитализацията на практическото образование на студентите. 

Срещата завърши с общо задоволство от споделените триумфи, проекти и хрумвания и с вярата, че бъдещото сътрудничество  ще бъде ползотворно и за двете страни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР